Cursus Praktijkstop: Tijdig regelen van opvolging zeer belangrijk
Edwin Toxopeus, huisarts te Leek, bezocht de cursus op 10 oktober 2021 en was zeer enthousiast over het programma. “Gevarieerd en verhelderend. Niet alleen de zakelijke kant van opvolging kwam aan bod, ook de privé kant”, aldus Toxopeus.
Toxopeus is 61 jaar en bevindt zich volgens eigen zeggen in ‘het eerste stadium van oriënteren op de volgende fase’ in zijn leven. “Wat ga ik straks doen met de praktijk? Kies ik voor een waarnemer, een hidha, enzovoort? Is een warme overdracht te prefereren? Hoe weet je dat je opvolger binnen de groepspraktijk past? Dit zijn enkele vragen die mij bezighouden. Dankzij de adviseur van Zorgadvies Groningen en de experts die zij hadden uitgenodigd, kreeg ik antwoorden.”
Do’s en dont’s
“Verhelderend waren de enquête-uitkomsten over praktijkbeëindiging en werkzoekende artsen die Selma de Visscher van Zorgadvies Groningen met ons deelde. Net als haar do’s en don’ts in praktijkopvolging,” vervolgt Toxopeus. “Neem nu je pensioen, wat gebeurt er als je er vroegtijdig aanspraak op maakt? Er waren deskundigen van een pensioenfonds die dat soort zaken toelichten. De juridische en financiële aspecten van een praktijkstop kwamen uitgebreid aan bod middels een jurist van de LHV en een soort panel.”
Duidelijke boodschap
“Niet alleen de zakelijke, maar ook de privé consequenties van een praktijkstop werden besproken. Voor mijzelf ben ik er nog niet helemaal uit: misschien wil ik me straks wel meer op het organisatorische aspect van de praktijk richten of ik word waarnemer. Dan blijf ik toch actief, maar raak ik wel de druk kwijt van vijf dagen in de week huisarts zijn. Je hoort het, mijn toekomst is nog ongewis. Maar ik ben er al wel over aan het nadenken. En dan is de cursus van Zorgadvies Groningen bijzonder nuttig. Er werd benadrukt dat je op tijd je opvolging moet regelen, want het is een langdurig proces. Dat is een hele duidelijke boodschap die ik mee naar huis heb genomen.”